Over de presentatie

Nu we steeds meer testen automatiseren voeren we ook steeds meer testgevallen uit. Daarbij proberen we zo dekkend mogelijk te zijn. In principe zijn een oneindig aantal testgevallen te bedenken. We kiezen uiteindelijk de testgevallen om de belangrijkste risico’s af te dekken. Maar zien we daar niet iets bij over het hoofd? Missen we niet een aantal belangrijke testgevallen? Zijn onze technieken om testgevallen af te leiden wel volledig? Is het ontwerp wel volledig? Tijdens deze presentatie laat ik zien dat we misschien toch wel een aantal belangrijke testgevallen missen. Zelfs op websites die ontworpen zijn voor het opleiden en trainen van testers worden belangrijke testen vergeten. Op het moment dat ze wel uitgevoerd worden blijken er nog allemaal fouten in te zitten.
Ik denk dat we deze testen missen. Wat is jullie beeld? Zijn er vanuit deze redenering wellicht nog andere functionele zwakheden aan te geven? Tijdens de presentatie ga ik daar graag met jullie over in discussie.

De presentatie gaat over:

  • Onvoldoende aandacht voor het ontwerpen en testen van stateful server van webapplicaties.
  • Welke gevolgen dit kan hebben voor de functionaliteit van webapplicaties
  • Dat je door het gebruik van Javascript in de browsers de testen kunt uitvoeren.
  • Wat de gevolgen hiervan zijn, laat ik zien door het testen van de webservers van een aantal websites die ontworpen zijn voor het opleiden en trainen van testers. Let op, de bevindingen zijn doorgegeven, het kan zijn dat ze in tussentijd de software hebben aangepast.
  • Omdat er nog geen testtool is die in voldoende mate de stateful servertest kan uitvoeren, wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om dit in een tool onder te brengen.

Over de spreker:

Edwin Schrage is een testmanager en -consultant werkzaam voor Atos. In zijn meer dan 20-jarige ervaring als tester weet hij dat testen helpt projecten te laten slagen. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden als testmanager en -consultant bij verschillende opdrachtgevers is hij betrokken bij de regionale en landelijk competence Testen binnen Atos. Regionaal ondersteunt hij initiatieven voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe diensten en tooling op het gebied van testen.

Organisatie:

atos_small