Opening Keynote

Menno van Doorn

“Nep” wint het in toenemende mate van “Echt”. Ruim 60% van de jeugd zegt dat het digitale voorkomen belangrijker is dan het fysieke. Met de komst van synthetische media kun je ieder gewenst beeld, geluid en stem naar eigen handzetten. Wat vroeger alleen in een Hollywood studio kon kan nu thuis op de eigen laptop. Deze democratisering van mediamanipulatie leidt tot sommigen tot een totale ineenstorting van onze informatiemaatschappij. Maar Echt Nep schetst een ander beeld.

Afsluitende Keynote

Rutger Middendorp

Al meer dan tien jaar test Rutger Middendorp gadgets en elektrische auto’s voor Bright, het tech platform van RTL Nederland. Met name bij de elektrische auto’s zoekt hij naar pragmatische oplossingen die het leven een beetje makkelijker maken, maar treft hij vaak nieuwe systemen die uit oude geboren zijn en daardoor lang niet altijd logisch zijn. In zijn presentatie vertelt hij over wat hij tegenkomt in zijn tests. Hoe hij probeert ondanks toegenomen kennis en ervaring, elke keer als een onnozele gebruiker in de auto te gaan zitten. Maar vooral ook om te beseffen hoe subjectief de eigen ervaring is tijdens het testen en wat daar de voor en nadelen van zijn.

Parallelle Sessie 1

Wouter de Boer, Edith Franconi

Websites moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht enige beperking. Dit wordt “digitale toegankelijkheid” genoemd. Hiervoor bestaan wereldwijde technische specificaties waarop getoetst kan worden: de zogenaamde Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Sites van de Nederlandse overheid moeten hier al wettelijk aan voldoen en het bedrijfsleven zal over een paar jaar volgen. Maar hoe hou je in je testwerk rekening met digitale toegankelijkheid? Edith en Wouter leggen het belang van de WCAG uit en leren je de belangrijkste controles toe te passen in je eigen testwerk.

Justin Van Sloten

Het is lang een populaire keuze geweest om een testautomatiseringsframework op te bouwen in een unittestframework in dezelfde programmeertaal als de te testen applicatie. Vaak in combinatie met frameworks als Cucumber en Selenium. Hoe houden deze frameworks zich in de moderne wereld van low-code, talloze frameworks en steeds sneller willen testen? Neem een kijkje onder de motorkap van de oplossingen die bij verschillende klanten zijn doorontwikkeld om op het gebied van testautomatisering weer vooraan te kunnen staan.

Jeroen Kropman

De presentatie bespreekt wat contract testen is, de verschillende soorten contract testen en waar je zoal tegenaan loopt bij de implementatie.

Parallelle Sessie 2

Wouter van Os

Wouter van Os is Test Automation Engineer bij TestCoders Noord. In deze presentatie neemt hij je mee in de wereld van code analyse en geeft hij een demo van CodeScene, een tool die op unieke wijze technische en organisatorische aspecten combineert en waarmee ontwikkelteams technical debt kunnen reduceren en verborgen risico’s kunnen identificeren.

Jesse Lantinga

Het meten en weten van de performance van je applicatie is goed maar hoe zorg er nu voor dat op basis van wat je meet nu ook gehandeld en gestuurd wordt. Ontdek hoe testen en BI hier samen de oplossing voor bieden en zie hoe een wild idee in twee jaar volwassen is geworden.

Edwin Schrage

Een reisje boeken voor 1 euro? Ben je er absoluut zeker van dat een vergelijkbare situatie na het testen van je eigen webapplicatie niet mogelijk is, dan is het misschien goed om deze presentatie te volgen. Kans is groot dat je achteraf toch nog wat aanvullende testen gaat uitvoeren…
Met risico dat ik personen met minder goede bedoelingen op verkeerde ideeën breng heb ik toch besloten om dit verhaal te vertellen. Wellicht vind je toch nog wat fouten en kan je erger voorkomen.

Parallelle Sessie 3

Jarsto van Santen

De testpiramide, je kent 'm vast al (waarschijnlijk tot vervelens toe). De piramide blijft te vaak theorie, maar hoe krijg je de voordelen ervan in de praktijk?
Voor het programma 'Gericht Testen' gebruiken we de piramide als vertrekpunt, met als focus de stappen daarna:
– Hoe zorg je voor onderhoudbare testen?
– Hoe voorkom je dubbel werk?
– Hou kun je je feedbackloops kort houden?
– En hoe voorkom je dat je enkel met de controles in de piramide bezig bent, en niet meer met het echte testen?
Met programma ‘Gericht Testen’ proberen we die vragen te beantwoorden. Zo kunnen de DevOps teams hun (test)werk efficiënter en met meer plezier doen!
Natuurlijk vertellen we je niet alleen wat wij met dit programma doen en beogen, maar ook wat het tot nu toe heeft opgeleverd.

Robby Wiegmans

In de presentatie Mobile Resource Performance Testing gaan we in op het fenomeen dat veel mobiele apps – die qua design en functionaliteit de potentie hebben om de beste app binnen hun eigen domein te worden – in productie vaak slechte recensies krijgen. De oorzaak is vaak de ‘achilleshiel’ in de Mobile App development branche: een inefficiënt gebruik van de beperkte capaciteit van mobile device hardware (e.g. batterij- en dataverbruik, geheugen- en CPU-gebruik). We vertellen u graag hoe u hét verschil kunt maken door voldoende aandacht te geven aan deze onderbelichte vorm van performance die bepalend is voor de uiteindelijke user-experience.

Eric van der Meulen

Hoe zou een tester eruitzien als we de evolutie helemaal opnieuw zouden kunnen doen? Zouden we op iets menselijks lijken of meer op een dier of iets buitenaards? En welke eigenschappen zouden we hebben, fysiek en mentaal? Nou…

… ik zal het je laten zien!

Parallelle Sessie 4

Gert Jan Korte en Marko Ketellapper

Bij 'testbeleid' of 'kwaliteitsbeleid' doemt al snel het spookbeeld op van bakken met verplichte formulieren om alles in drievoud bij te houden. Dus wil je zo min mogelijk beleid hebben, toch? Totdat opeens de auditdienst vraagt 'maar hoe testen jullie eigenlijk bij DUO?'.
De uitdaging: een beleid dat die vraag kan beantwoorden, maar waar de DevOps teams vooral de lusten en niet de lasten van hebben. Kortom: hoe kom je op een agile kwaliteitsbeleid, dat keuzes en verantwoordelijkheden laag belegt, maar toch ook voor de organisatie als geheel werkt.
In deze presentatie vertellen we over onze zoektocht naar zo'n beleid, en wat we daarmee hebben bereikt.

Arjan Steltenpool

Centrale thema's in deze presentatie:
– Wat is de betekenis van testdatamanagement (TDM) in een grote DevOps organisatie?
– Hoe ziet een volledig geautomatiseerd TDM-proces eruit?
– Wat zijn de uitdagingen bij een volledig geautomatiseerd TDM-proces?

Marek lof

Hoe testers vanuit Europa en Azie samenwerken in dezelfde teams, hun banden versterkend, hechter samenwerken en het First Time Right % verhogend doormiddel van Mob Exploratory Testing.

Workshop sessie

Maikel Peters, René Tuinhout en Eke Born

Wil je meer weten over het (overheids)KetenTestDorp? Doe mee aan deze workshop!
Wil je spelen met Lego en ook nog wat leren? Doe vooral mee aan deze workshop!

Deze workshop zal qua duur zowel parallelle sessie 3 en 4 beslaan.